петък, 20 март 2015 г.

Размисли за духовността: Търсиш ли одобрението на другите?

Откриваш ли, че понякога силно желаеш одобрението на другите и че правиш всичко възможно за да го получиш? Често правим неща просто за да угодим на другите. Но да живеем, базирайки се на тяхното одобрение, може да има много негативен ефект в нашия живот.

Понякога откриваме, че правим такова жонглиране за да направим всички да бъдат доволни, че накрая може да се чувстваме напълно стресирани. Понякога работим извънредно с часове, понеже не можем да кажем не. Друг път правим нещо, което знаем, че не е коректно, само за да не бъдем отблъснати.

Един ключов въпрос е: Да получа одобрението или похвалата на другите ли е това, което дава импулс на моите действия? Моите решения оповават ли се на това какво ще си помислят, вместо какво мисля аз”? Оповават ли се на страха да не бъда отблъснат?

Да живееш, зависейки от одобрението на другите, е като да живееш в постоянно безпокойство.

Така, че време е да спрем. Добър начин да започнем да се препозиционираме е да открием нашите собствени вродени ценности. Ако чувстваш, че правиш нещо грешно само за да угодиш на някого, най-вероятно вървиш против вродените си ценности.

За това, започни да изследваш кои са те. Правиш ли компромис с тях с цел да получиш одобрението на другите? Наистина ли искаш на продължаваш да правиш това? В края на краищата възможно ли е всички да те одобряват през цялото време?

Да вземаш решения, базирайки се на твоите ценности, вместо на одобрението на другите, означава да уважаваш ценностите си.

Сега си представи как би било, ако нямаше нужда от одобрението на другите. Как би постъпил? Изисква време да се свържеш отново с твоите вродени качества като спокойствие, любов, щастие, мъдрост. Рано сутрин е добър момент за да седнем спокойно в медитация и размисъл.

Когато започнем да живеем на базата на нашите вродени ценности и да изразяваме нашата истинска природа и вътрешни качества, ще открием също, че другите започват да се отнасят към нас с по-голямо уважение, отколкото преди и дори може да се почувстват вдъхновени от нашия пример.

Няма коментари:

Публикуване на коментар