неделя, 10 август 2014 г.

Размисли за духовността: Силата, която трансформира нашия начин на виждане

Накъдето се насочи нашето внимание, енергията тече в тази посока. И накъдето тече енергията, животът се увеличава. Това е една духовна идея, която има голямо приложение в нашето ежедневие. В основата си ни казва, че нашия начин на виждане влияе на света, който ни заобикаля.

Ако внесем този принцип в сферата на взаимоотношенията ни с другите, можем да си извлечем интересни заключения.

Нека, например, да се спрем на слабостите и дефектите на хората. Първо ги наблюдаваме и ги регистрираме в нашето съзнание. След това, ако направим грешката да имаме взаимоотношения с някого, насочвайки вниманието си към неговите слабости и дефекти, в действителност ние ги подсилваме, тъй като им обръщаме внимание, а по този начин им оттаваме енергия.

Това е един фин процес, който е толкова често срещан, че остава незабелязан. Начинът, по който виждаме някого е изкривен и деформиран поради слабостите, които задържаме в нашето съзнание в момента, в който говорим и имаме взаимоотношения с него. За това, не трябва да ни учудва, че той отговаря с държание, което е свързано с тези слабости. По някакъв начин, ние ги осветяваме с нашия поглед. Този вид взаимоотношения създава противоречие и озлобление.

Това не означава, че трябва да игнорираме истината за тези слабости. От гледна точка на духовността трябва да практикуваме: едновременно да виждаме и да не виждаме. Това означава, че съм осъзнат, че даден човек има някаква слабост, но задържам в съзнанието си един позитивен поглед към този, който е пред мен.

Ключът се състои в това да виждам във всеки неговата духовна същност, да виждам неговите способности и потенциал. Дори и да има някаква слабост и това да е очевидно, моя поглед да се насочва към добротата, към добродетелите му и да поддържам пред мен една възвишена перспектива за неговия потенцил за личностна промяна. Да не поставям етикети нито да съдя.

Ако практикуваме този възвишен начин на виждане, ще осветяваме с нашия поглед величието на този човек и нашите взаимоотношения ще се изпълнят с уважение и хармония.


Няма коментари:

Публикуване на коментар