сряда, 7 февруари 2018 г.

Размисли за духовността: Духовни ценности и добродетели

Смятаме, че светът щеше да бъде едно по-добро място, ако се ръководехме от възвишените и духовни човешки ценности. Но е твърде малко това, което правим, за да помогнем да разцъфтят тези добродетели, дали било в нашия дом, в нашата общност или в нашето общество. Тайната, за да го постигнем, е да управляваме живота си от позицията на добродетелите, в които вярваме и да го правим по такъв начин, че не само духовните ценности да говорят сами за себе си, но също да повлияват и на другите. Тогава ще видим как всичко започва да се променя по магически начин, колкото повече добродетелите започнат да обогатяват нашите взаимоотношения и да се увеличава нашата способност да направим така, че в нашия живот и в този на другите да се появяват хубави неща.

Всъщност добродетелите придобиват важност само, когато ги направим наши, съвсем осъзнато и се стараем да живеем в съответствие с тях. Те не ни служат за нищо, ако ги държим затворени в света на илюзиите, очаквайки да дойдат по-добри времена. Добродетелите са водачи за добро поведение и трябва да им позволим да се вкоренят в ума ни, да разцъфнат в сърцето ни и да се изразяват в действията ни, докато станат част от нашите мисли, нашата същност и нашето поведение.

Прилагайки на практика отново и отново една духовна ценност, тя се превръща в навик и започваме да я изразяваме спонтанно, без да трябва да претегляме всички за и против  този начин на поведение. Тези добри навици са добродетелите. Добродетелта е една тиха сила, която е изпълнена с красота, но в същото време има цялата мощ на истината. Добродетелите изпълват сърцето и поддържат душата по такъв начин, че нашите действия стават произведения на изкуството, които захранват и дават спокойствие на другите и придават смисъл на това, което сме и което правим.

Така, както духовните ценности са основните компоненти на всяка добродетел, така нейният водещ елемент е чистотата на духовността - духовност, която ни призовава да обърнем очите си към нашия вътрешен свят, да гледаме отвъд физическото, за да видим душата и да си припомним, че Върховната Същност е изворът на всички добродетели.


Няма коментари:

Публикуване на коментар