неделя, 30 ноември 2014 г.

Размисли за духовността: Очаквания

Очакванията се пораждат от привързаността и идентифицирането с дадено вярване или умствена представа за това, как трябва да бъдат нащата. Ако влезем в дълбочина, малко под повърхността, ще видим, че всъщност има някакво желание да контролираме, да имаме контрол върху дадена ситуация, личност или личности, които са обекти на нашите очаквания.

Казано е, че да имаш очаквания означава да дадеш открита покана на раздразнението. За да идентифицираме и да осъзнаем нашите очаквания, един лесен начин е да се самонаблюдаваме и да установим тези моменти, в които се създава безпокойство или раздразнение в нашия ум.

С едно неутрално и честно отношение в тези моменти, в които установяваме някаква вътрешна реакция спрямо нещо, което се случва, можем да попитаме себе си: “Към какъв резултат съм привързан? Какво е това, което не съответства с моите очаквания?”

В момента, в който се осъзнаем и достигнем до едно ниво да разбираме какво ни се случва, голяма част от проблема вече е изчезнал. Когато осъзнаем, че имаме очаквания и че те ни пречат да поддържаме спокойствие и стабилност в нашия ум, следващата стъпка е да се научим да се отръпваме встрани и да сме вътрешно непривързани към тях.

Може, във връзка с дадена личност, да имаме очаквания тя да се отнася с нас по определен начин, или да не ни критикува, или да бъде любезна, но нищо от това не се случва. Или може да имаме очаквания, че нещата ще се случат по определен начин, в зависимост от нашите желания, но отново не се случва това, което очакваме. Във всички тези случаи показател, че имаме привързаност и очаквания е нивото на стрес и раздразнение, които се създават в нашия ум.

Да се освободим от очакванията е абсолютно необходимо, за да се радваме на живота със спокоен и отворен ум. Един принцип, който ни помага да създадем нужното и непривързано отношение, за да се освободим от очакванията е, че в действителност не можем да контролираме нищо, което е извън нас, но това, което можем да контролираме и ръководим напълно е нашето вътрешно отношение и от тази позиция отговаряме на ситуациите на живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар