вторник, 15 март 2016 г.

Добродетелите: Безгрижност, Освободеност от притеснения.

Вие сте безгрижни (живеете без притеснение), защото вечните права са
предопределени. Когато нещо е предопределено, вие оставате безгрижни. Когато нещо е неопределено, тогава битува притеснението от незнанието какво ще се случи. Ако сте дали всичко на Бащата, оставате безгрижни.

Така както знакът на наличието на вяра в интелекта е гарантираната победа, по същия начин тези души (които имат вяра в интелекта) ще бъдат безгрижни. Те не могат да имат никакъв вид ненужни мисли. Освен чисти мисли, няма да има и следа от каквито и да било ненужни мисли. Няма да съществува ситуация, в която излишните мисли да идват и да трябва да бъдат прогонвани. Никакъв излишък не може да дойде при тези, които имат вяра в интелекта. В заключение, какво е ненужно мислене? „Как? Защо? Какво?“ и т.н.; това са ненужните мисли, които се създават.
Ако имате непоклатима вяра в драмата, ако сте изпълнени с познание и сила, дали тогава ненужните мисли ще се осмелят да ви разклащат?
 

Преживейте резултата от наличието на вяра, който е освободеността от притеснения. „Дали ще се случи? Дали няма да се случи? Какво ще се случи? Ние го правим, но трябва да видим какво се случва.“ Бихте ли нарекли това безгрижност? В такъв случай, когато не сте способни да сторите нищо, какво правите, заставайки пред Бащата? Оплаквате се и умолявате, казвайки: „Ти си нашият Помощник. Ти си нашият Защитник. Ти си това, ти си онова.“ Да умоляваш, означава да загубиш правата си. Тези, които притежават всички права, никога не биха умолявали и казвали: „Направи това или направи така, че това да се случи.“ Да притежавате интелект изпълнен с вяра, означава да сте безгрижни.

Няма значение какво се случва, даже и целият свят да ви е ядосан, този, който е владетел на океана от любов, не би се засегнал от света. Вие сте безгрижни императори. Не сте угрижени за нищо. Вече сте достигнали всичко, което сте желали. Грижете се за това, да проверявате себе си; грижете се за това да променяте себе си, но сега станете безгрижни за излишното. Когато ходите на работа или по бизнес, когато имате подобен служител, когато наоколо цари подобна атмосфера, при все това трябва да останете безгрижни императори за излишното. Не бъдете безгрижни що се отнася до могъщото. Бъдете безгрижни императори за ненужното.

Този, който има удовлетворено сърце, остава удовлетворен, защото има познанието за драмата и не задава въпроси. Каквито и въпроси да възникнат за вас или за другите, вие първи намерете отговора. Да не питате какво и защо, а да сложите точка на това. Това, което е подробност в един момент, го превърнете в същност в следващия момент. Този, който е удовлетворен до такава степен, винаги остава безгрижен.

Тези, които въртят диска на себеопознаването, са тези, които остават освободени от въртежа на скръбта и освобождават другите от скръбта. Те не се поддават на влияния, а извършват действията чрез сетивните органи в правото си на владетели. Те не могат да бъдат заблудени и са тези, които освобождават останалите от заблудата.

В днешно време, когато целият свят е притеснен за едно или друго нещо, от момента на събуждането си те все се тревожат за семейството си, работата или бизнеса, за света, приятелите и взаимоотношенията си. Всички вие започвате деня си превръщайки се в безгрижни крале в амрит вела и изпълнявате задълженията си като безгрижни крале. Като безгрижни крале, сънят ви е спокойна почивка; сънят ви е блажен и спокоен. Станали ли сте вече такива безгрижни крале?
 

Ако отдадете отговорността на Бащата, вие ще станете безгрижни. Притеснението съществува, когато се възприемате за отговорни. Аз съм инструментът карма йоги (действащият в свързаност). Аз съм инструментът, който изпълнява.“ Ако тази осъзнатост се поддържа непрекъснато, то вие автоматично ще се превърнете в постоянно безгрижни крале.
Дори по погрешка да поемете върху себе си тежестта на ненужно отношение, тогава вместо короната, върху главата си ще носите безброй кошници с притеснение. Когато нямате ненужно отношение вие постоянно сте безгрижни крале с корона от лекота. Само Бог и ти, без трети човек. Това преживяване ви прави безгрижен крал много лесно. Така че, кой си ти? Корона ли носиш или кошници на главата си?
Разликата да носиш кошници или корона на главата си е огромна. Ако някой с корона стои пред теб и друг с кошници на главата, кой от двамата би харесал? Бог дойде и отстрани безброй кошници от тегоба от безброй прераждания и ви направи леки. Вие се превърнахте в безгрижни крале, това е постоянна двойна лекота. И така, двойно леки ли сте?

Тези, които остават в духовно опиянение не се притесняват за нищо; те се превръщат в безгрижни крале. Те се превръщат в крале сега и също заслужават кралството за в бъдеще. Някой, който има притеснения, не може да изпита удоволствието от безгрижното кралство.

Когато Бащата е с вас, вие сте безгрижни императори. Дали сте всички грижи на Бащата, нали? Вие сте умни в даването, а също умни и в получаването. Понякога по погрешка казвате, че умът ви е малко тъжен. Той наистина ли е ваш? Или се е превърнал в „Твой“? Принадлежи ли ви сега? „На умът ми не му се ще. Умът ми не мисли това.“ Това са ненужни думи. Да кажете, че ви принадлежи, означава да изпаднете в затруднение. Така че, отдадохте ли ума си, или го запазихте за себе си? Отдали сте ума си, отдали сте тялото си, отдали сте благосъстоянието си. Вие сте довереник и така те не принадлежат на вас. Довереник ли сте или стопанин? Да сте стопанин означава да имате осъзнатостта за „мое“, а да сте довереник означава да имате осъзнатостта, че то принадлежи на "Теб". Така че, имате ли тази увереност в себе си?

Няма коментари:

Публикуване на коментар