неделя, 20 юли 2014 г.

Размисли за духовността: Да оценяваме

Обикновено ни е по-лесно да видим нашите слабости, отколкото да оценим това, което имаме. Винаги, когато  се появят трудни ситуации на пътя ни, сме склонни да се фокусираме само върху това, което ни липсва. Когато имаме такова отношение, не сме способни да направим никакво усилие за да променим ситуацията. Тогава имаме сконността да обвиняваме другите или да си търсим оправдания.

От друга страна сме склонни да се оценяваме в зависимост от нашите постижения и от уважението и оценяването, което получаваме от другите. Това прави така, че чувството за собствената ни стойност зависи от външни фактори. Поради това, че всичко, което идва отвън не винаги е стабилно, ума и мислите ни се колебаят. Понякога сме щастливи, а понякога не.

Когато сме в състояние да оценим истинската си стойност, можем да използваме по най-добрия начин нашите способности и таланти. Ще осъзнаем колко сме способни и че вече не се нуждаем от оценяването на другите, за да се чувстваме добре.

Можем да приложим на практика следното: Нека днес да гледаме на всяко предизвикателство или нещастие като на възможност да развием нашите способности и да открием нашите скрити ресурси. И колкото повече правим това, по-голям напредък ще почувстваме.


Няма коментари:

Публикуване на коментар