понеделник, 15 декември 2014 г.

Размисли за духовността: Да сме щастливи

Щатието не е краят на нашето пътуване. Щастието е пътуване само по себе си! Казано е, че няма друга храна като щастието. Ето няколко практически метода за да сме щастливи, които ни помагат да чувстваме удовлетвореност, но не само понякога, а постоянно.

Да сме щастливи, изпълнявайки задълженията си:
Да се научим да създадем и да поддържаме едно постоянно отношение на удовлетвореност изисква усилие. Ако ни харесва и искаме да учим това изкуство, ще ни е нужно малко време и пространство за размисъл в тишина, вдъхновение и много практика. Какво трябва да практикуваме всеки ден? Самоуважение, състрадание и любезно отношение. Това е пътят към щастието и постоянната практика ще ни отведе там.

Да сме щастливи, приемайки театъра на живота:
Тайната да чувстваме удовлетвореност е да осъзнаем, че сме поканени в големия театър на живота, но само като актьори, не като директор или критик. Просто трябва да играем нашите роли по най-добрия възможен начин, с честност и духовна скромност, уважавайки винаги ролята на другите актьори.

Да сме щастливи, освобождавайки се от миналото:
Миналите моменти са като мoнети, които вече са похарчени, нямат стойност в настоящето - никога не можем да ги похарчим отново. А всяка минута ни дава възможността да си създадем нова съдба,изразявайки радост и щедрост към другите. По този начин също започваме да създаваме една чиста сметка за в бъдеще. Монетата на удовлетвореността е вътрешното спокойствие и действията в правилната осъзнатост.

Да сме щастливи и да не се отчайваме:
Щастието е наше рожденно право. Притежаваме го в изобилие. И зависи от нас да го задържим. Когато някаква тема свързана със здравето, с неприятна ситуация или разочарование се опитват да ни отнемат щастието, нашата цел е да бъдем стабилни и изпълнени със спокойствие, знаейки, че тази сцена от театралната пиеса на живота ще отмине и отново ще се възцари спокойствие. Ако продължаваме да се усмихваме и да чувстваме лекота и освободеност, радостта отново ще започне да нараства в нас и ще се чувстваме прекрасно.

Да сме щастливи, създавайки нашето собствено щастие:
Ако очакваме да получим щастие отвън, може да се обезсърчим. Може да сме смятали, че щастието идва обвито като нови притежания или като една нова връзка. Но след като отворим всички тези пакети, когато видим в действителност какво съдържат, ще открием, че най-хубавия от всички пакети е щастието само по себе си. Така, че нека днес да дадем на себе си подаръка на пълното щастие. Нищо и никой друг не могат да направят това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар