вторник, 6 октомври 2015 г.

Размисли за духовността: Грижа във взаимоотношенията

Думите ти могат да впечатлят другите. Ще кажат: “Колко добре говореше, колко е интересно това, което каза. Но ако не прилагаш на практика това, което казваш, няма да се почувстват мотивирани да направят нещо. Действията ти са тези, които в действителност вдъхновяват и ще им покажат как да го направят.

Когато допуснеш грешка, поучи се от нея и вземи решение да не я повтаряш, а след това я забрави. Отново ще се почувстваш добре.

Прави същото и с другите. Вместо да преувеличаваш техните малки грешки, разтори тези грешки в ума си и им помогни те също да забравят. Една разума личност не критикува грешките на другите, а се поучава от тях за в бъдеще. 

Най-големият враг на спокойствието е егото. Егото те кара да осъждаш другите и да мислиш за тях по неправилен начин. То поражда в теб очаквания, че те трябва да действат според твоите желания. И така ти забравяш, че си ученик и че си тук за да се учиш.

Вместо да се учиш, започнеш да даваш съвети, казвайки на другите какво трябва да правят, а опитвайки се да ги промениш, всъщност забравяш един важен урок от живота. Можеш да промениш само себе си, не можеш да промениш другите. Но вместо това, можеш да ги вдъхновиш и да си пример за тях.

Светът е пълен с притеснения и тъга. Създавай мисли и думи, които да даряват само спокойствие и щастие и ще предложиш едно уникално и безценно сътрудничество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар