сряда, 24 юли 2019 г.

Размисли за духовността: Превърни ума си в твоя най-добър приятел


Причината, поради която искаме да достигнем едно по-дълбоко познание за нашия ум е, за да можем да разберем как се създават нашите мисли и как се изразяват в думи и действия.

Нашият ум е нашият най-добър приятел, ако го захранваме само с позитивни мисли, но се превръща в нашия най-лош враг, ако му позволим да мисли негативни или ненужни мисли. Качеството на тази храна зависи изцяло от нас.

По същия начин, както ежедневно храним нашето тяло, за да може да се поддържа здраво и силно, същото се отнася за ума. Хората в днешно време обръщат повече внимание на това да имат здравословна и балансирана диета, но колко от тях обръщат същото внимание на храната за ума, т.е. на качеството на своите мисли? Има два фактора, които влияят на нашия начин на мислене:

1. Всички външни влияния в нашето ежедневие, например хората, с които влизаме в контакт, ситуации, които трябва да преодолеем, всякакъв вид новини в пресата, материални обекти и т.н. В зависимост от интереса или вниманието, които им отдаваме, в зависимост от това, е тяхното влияние в нашия ум.

2. Впечатления в нашето подсъзнание; тези впечатления могат да са позитивни или негативни, последните често се дължат на дълбоки навици, причинени от събития от миналото, всичко, което е дълбоко настанено вътре в нас.

С внимание и с някои дисциплини, външните влияния и моите реакции към тях могат да се променят. Например, виждам, че се ядосвам заради това, което някой ми казва и това създава негативни мисли в моя ум, така че обръщайки внимание на себе си, слагам спирачка, поставям точка, за да спра разширението или ненужната реакция.

Но, влиянието на силните навици или на миналото, дълбоко вкоренени в нашето съзнание, са най-трудните за откриване и следователно, за проверяване и контролиране. Но, дали е външното или вътрешното влияние, или и двете, отговорът е един и същи. Някъде вътре в мен трябва да имам способността или силата, за да филтрирам или да анализирам моделите или видовете създадени мисли, по такъв начин, че думите и действията ми да могат да са позитивни и в полза на мен и на другите.
Коя е тази способност, тази сила или лекота за филтриране и анализиране
? Начира се интелект. В нашето аз има три свойства, които формират човешкото съзнание: умът, интелектът и впечатленията.

Откъс от книгата на Антони Страно:
"Потенциалът на позитивната мисъл"

Можете да намерите и прочетете някои от ЕЛЕКТРОННИТЕ КНИГИ на Брама Кумарис на следния линк:



Няма коментари:

Публикуване на коментар