понеделник, 9 май 2016 г.

Вегетарианска диета. Човек по природа е освободен от насилие.

Същността на човешката душа е мирът, спокойствието и покоят.
Необходимостта да се храним, за да поддържаме нашия собствен живот, не оправдава лишаването на други живи същества от техния живот. С други думи, колко хора биха продължили да ядат месо ако трябваше да убият и изкормят крава или прасе, или пиле?

Вегетарианската диета не е въпрос на религия, а е въпрос на етика и здраве. Всеки човек с определено достойнство ще се почувства отговорен да е освободен от насилие и да защитава животните. Духовната енергия се увеличава практикувайки ненасилието.

Някой може да си мисли: понеже аз не убивам животните, просто ги ям, не извършвам никакво насилие, но знаем, че да се плати на някого за да убие, е още по-голямо престъпление.

Когато се осакатява или убива животно, в последните минути преди да умре, страхът, мъчителното безпокойство, които то чувства, предизвикват реакция, която провокира жлезите да отделят адреналин, който се натрупва в мускулите. Това е реакция за оцеляване. Всички жлези реагират в този последен момент, поради това, че оцеляването се чувства застрашено и животното е осъзнато за това. Много от тези животни дори са хранени с изкуствени хормони, държани са на много тесни места, които не им позволяват дa се движат, за да наддадат на тегло по-бързо и да не отслабват. Всички тези хормони също остават в мускулите на животното. Жестоката смърт създава следните усещания, които има животното: чувство на агония, на предателство, на омраза... Ако аз като личност участвам в това и освен това ям месото му, по един или друг начин аз съм напълно отговорен за това.

В този свят съществува толкова голямо безпокойство, напрежение, раздразнение, несправедливост и до голяма степен това се дължи на диетата, защото в храната се поемат всички тези вибрации на насилие и негативност. Всъщност става въпрос да не се яде храна, която се добива чрез насилие или убийство. Всеки човек, който не иска да добавя в живота си напрежение, нито мъчително безпокойство, който има духовен начин на мислене, би трябвало да е вегетарианец.

Да си вегетарианец означава да не ядеш никакво месо нито риба. Ако някой каже: аз ям само малко месо веднъж седмично... това не е вегетарианство. Не може да се каже, аз извършвам насилие само веднъж в месеца или на седмица и да искаш да си освободен от насилие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар