четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Размисли за духовността: Балансът между толерантността и смелостта

Балансът е основата за хармонията във всички аспекти от живота - във Вселената, в природата, в околната среда, в обществото, в семейството и в самия индивид.

Един чист интелелкт е обективен и ни дава широка перспектива за наш
ето отношение към другите и към ситуациите, по този начин всеки може по лесен начин да поддържа този баланс вътре в себе си и навън.


Например балансът между толерантността и смелостта.
Всички знаем, колко важна е силата на толерантността, която е необходима в нашето ежедневие, за да избегнем конфликти и да останем в мир със самите нас.

Толерантността идва от разбирането, че всеки човек е като актьор, който представя своята собствена роля и от това да разбера, че аз трябва да представя моята роля по най-добрия начин. Толерантността ни позволява да се поучим от всяка ситуация, въпреки че на пръв поглед може да изглежда негативна, позволявайки ни да видим ползата, която е скрита в тази загуба.

Но, ако прекалим с толерантността, тогава резултатът е, че ставаме апатични, безразлични, пренебрегвайки какво се случва.

Причината, поради която толерантността може да стигне до крайност, т.е. до пренебрежение е, че не сме я балансирали със смелостта и активноста. Много често е необходимо да казваме нашето мнение, че нещо не е правилно, но заради липса на увереност в себе си, малко несигурност или поради страх от реакцията на другите, предпочитаме да си премълчим и да не правим или да не казваме нищо. Да не правиш или да не кажеш нещо от страх какво ще кажат другите, това не е толерантност.

Въпреки, че е много важно да кажем ясно какво е нашето мнение за нещо, което не ни харесва или не сме съгласни, все пак трябва да внимаваме да го направим с добри чувства или поне без никакво лошо чувство или его.

Ако гняв, раздразнение или омраза стоят зад нашите думи, другият човек няма да чуе, мислейки че искаме да го коригираме.
За това е необходимо да сме в състояние да изберем точния момент за да кажем нещо и да го кажем по най-подходящия начин, за да имаме комуникация.

Толерантността не означава да приемаме всичко сляпо, напротив - да разбера и променя това, което мога, и да приема това, което не мога да променя.

1 коментар:

  1. Hi, kind regards from Cambrdige. We are studying Raja Yoga in UK. Just wondering where are you located and whether there is a BK Center in Bulgaria? Kind regards

    ОтговорИзтриване