събота, 8 август 2015 г.

Размисли за духовността: Тихият ум

Тихият ум е ум, който се е завърнал в своята есенция. Отвъд това да е просто спокоен или успокоен, това е ум, който е много спокоен, неподвижен, формата на точка.

Това е ум, който е пълен. Няма нужди или желания, не се чувства привлечен от нищо и от никого. Това е ум, който е дълбоко удовлетворен. Автоматично е икономичен. Енергията не се разпилява или разсейва. Мислите не се изразходват ненужно. Зарежда душата с енергия и това увеличава вътрешното равновесие и хармония. Това качество на свързаността се превръща в действителност за душата. 

Връзка 

Един тих ум трябва да работи в голяма близост с един дoбър интелект. Интелект, който разбира и осъзнава е способен да насочва ума. Такъв интелект води ума обратно към оригиналното състояние на душата, обратно към дома на душите и към Бог. Тихият ум, един ясен интелект и оригиналните характерни черти на душата работят заедно. Когато интелектът е буден, когато внимава, той насочва ума да се свърже с оригиналните черти на характера - спокойствието и любовта.

Тихият ум в сътрудничество с ясния интелект и оригиналнит черти на характера, се предпазва от това да мисли много. Поддържа се в есенцията, в осъзнатостта. Няма съмнения. Например, ако интелектът има истинска вяра в драмата и в израза: “нищо не е ново, автоматично умът ще бъде много по-тих. Със сътрудничеството на това трио, умът е воден, изчаква. Сега е точния момент за да съзерцава. Колкото по-тих е умът, толкова повече перспектива има и може да се доближи до Истината. Интелектът е този, който трябва да види това и да помогне на ума да спре. За това Бог казва: “Помни само Мен. Фокусирай ума си.

Практиката

За да направиш ума си тих, бъди безтелесен: завърни се в дома на душите, завърни се в твоето оригинално състояние. Спри. Концентрирай се по такъв начин, че мислите да не се лутат към други неща. Прекарай известно време в дома на душите, първо в ранните часове на утрото. Навлез в чувствата на: “аз, душата, съм вечна. Отдели време за да отидеш във вечността. Резултатът е, че ще бъдеш все повече и повече безпристрастен наблюдател. Без да мислиш, без да съдиш, без да вземаш решения. Само съзерцаваш. Да създадеш тих ум означава да се свържеш с твоето оригинално спокойствие, с Бог, да си наблюдател. Това е най-главната полза, която ни позволява да се стабилизираме в една мисъл, за една секунда.

Всичко е въпрос на практика, през целия ден, постоянно. Също е необходимо за да направиш интелекта силен. През определено време прилагай на практика да засилваш интелекта, за да е по-търпелив, по-стабилен, за да е повече безпристрастен наблюдател. Това ще стимулира размишлнието, което ще позволи да възникнат нови средства за да увеличиш това прилагане на практика. Практикувай в продължение на няколко дни, проверявай и съответно се променяй. Мускулът на интелекта, използвайки го, постепенно става по-силен.

В предизвикателствата е, където имаме нужда от тих ум. Бог ни е казал, че неочакваното ще дойде и че имаме една секунда за да станем стабилни само в една мисъл. За това, ако все още съм сърдит, защото например, нещо не е оставено на правилното място, как ще се изправя пред много по-големи ситуации? Как ще служа със спокойствие, с добра воля, с милосърдие?

Прекалено много мисли относно каквото и да е означава, че ума не е тих. Бог вече ни е казал, че накрая ще има хаос. Ще се намирам в окото на бурята и трябва да съм стабилен. Трябва да проверим това. Колко време ми отнема за да остане в тишина моя ум? С практиката, всички мисли, които са в повече, започват да намаляват.

Ползите

Тихият ум е полезен във всички ситуации. В йога, в медитация ни помага да чувстваме душата, Бог и вечността. Помага ни да сме непривързани. Дава ни яснота. Дава ни на нас самите господство, поради което не оставяме емоциите или прекалено многото мисли или думи да ни управляват през деня. Тук виждаме наистина нуждата от сътрудничеството на един добър интелект. Един неосъзнат интелект, управляван от навика, води до реагиращ характер. Един буден, внимателен интелект действа като спирачка.

Тихият ум ми помага да включа познанието в моя живот, така че има повече духовност, повече доброта. Ставаме проактивни - действаме, насочени към нашата цел, по един търпелив, творчески и духовно скромен начин.

Чрез тихия ум, извират чистите чувства и добрите пожелания. Той е основата за да служим чрез нашите чисти и възвишени мисли.

Един тих ум е полезен и отдаден. Бог може да го използва. Той може да работи чрез един тих ум и един ясен интелект.

Ом шанти.

1 коментар:

  1. Статията е балсам за душата, написана от практикуващ.
    Благодаря, нека просветителските ви усилия да дадат плод, въпреки, че "местната почва" e твърда и суха, но не и безплодна.
    Намаскар

    ОтговорИзтриване